burevestnik.bg - Мобилна версия


УМБАЛ “Лозенец” се включи в подкрепа на кампанията “Да за живот”!

УМБАЛ “Лозенец” се включи в подкрепа на кампанията “Да за живот”!

УМБАЛ “Лозенец” се включи в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!” Това съобщиха от лечебното заведение.

Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани, припомнят още от болницата.

Припомняме, само преди дни – в края на септември, в УМБАЛ „Лозенец“ бяха извършени две бъбречни трансплантации, които дадоха шанс за по-качествен живот на две жени.

В момента по данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ 823 души чакат за трансплантация. В Европейския съюз от 28 държави членки страната ни заема 28 място по брой трансплантирани хора на милион население. 

Заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“. Кампанията стартира на 5 ноември 2019 г., като целта ѝ е да се повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство.

На снимката отляво надясно: д-р Ивайло Дончев - уролог, д-р Катина Стойчева - уролог, д-р Емилия Йорданова - нефролог, д-р Борил Петров - началник клиника по урология, д-р Жулиен Димитров - анестезиолог-реаниматор, д-р Антони Михайлов - хирург


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   %54Z

Още по темата