burevestnik.bg - Мобилна версия


МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли

МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли

До 7 юли Министерският съвет трябва да приеме изменения и допълнения в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ в съответствие с изискванията на Закона за допълнение на Закона за здравното осигуряване, обнародван днес в Държавен вестник.

В Наредбата трябва да бъдат определени критериите за класифициране на приоритетни многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ, които осигуряват достъп до дейности от пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Със Закона за допълнение на Закона за здравното осигуряване се определят цени на дейностите по отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и за диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК. Създава се методика за финансиране на аптеки, които изпълняват дейности по договор с НЗОК в отдалечени, труднодостъпни райони или са единствен изпълнител за съответната дейност в община, както и с денонощен режим на работа.

Националните рамкови договори пък вече ще съдържат изисквания относно основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в изпълнение на договори с НЗОК, които са не по-малко благоприятни от предвидените в колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, както и методика за финансиране на медицински персонал в лечебни заведения, които извършват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.

Целия текст на закона може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   kc1B

User Avatar Гост 08.02.2023 21:58:23

Те клаузите за 24-те часа разположение не се спазват, понеже няма и как да се спазят, ама поне заплатите да спазят...

User Avatar Гост 08.02.2023 14:07:26

А нещо за незаконните клаузи за 24 часово разположение/труд на личните лекари, а? Ошумолявате се популисти , комунисти и адвокатите тройкаджии на НЗОК, които утре ще отговаряте лично за погазването на човешките права в държава в ЕС.

User Avatar tinka 07.02.2023 19:41:29

Комунистите щурмуват небесатааа, комсомолците след тях.........пионерии, пионериии

User Avatar Гост 07.02.2023 18:08:46

Все комунистически глупости, които не само няма да подобрят здравната система, но ще я влошат още повече.

Още по темата